Middle East atemporal

Octombrie 21, 2011

Ce se ascunde in spatele mortii lui Gadafi

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 1:27 pm
Cu  toţii cunoaştem ştirea aceasta: dictatorul libian este mort. Am văzut imaginile cu Gaddafi mort şi am inteles ca e ceva in neregula aici: o mulţime de rebeli jucau şi dansau în jurul cadavrului lui Gaddafi, de parcă ar fi prins un animal sălbatic.
Duşmanul liderilor occidentali e acum mort.  De fapt, marea majoritate a populaţiei libiene nu se bucură de această moarte. Ceea ce vedeţi la televizor e o manipulare grosolană: celebrează doar o mică parte din cetăţenii libieni (rebelii şi cei apropiaţi lor). Restul privesc evenimentele cu indiferenţă sau îngrijorare. De ce? Pentru că, în general, cetăţenii libienii aveau, înainte de începerea războiului din 2011, un nivel de trai ridicat. De exemplu, ce ţară din lume ar fi oferit unui nou cuplu căsătorit 50.000 de dolari drept cadou pentru cumpărarea unei case?
Apoi,  Gaddafi chiar băga banii obţinuţi din petrol în infrastructura ţării sale. Desigur că s-a înfruptat şi el din bogăţiile ţării sale, dar să fim serioşi, toţi liderii politici din lume (cu mici excepţii), inclusiv din ţările occidentale, fură mai mult sau mai puţin elegant din banii statului pe care îl conduc. Dar totuşi, cetăţenii libieni aveau un nivel ridicat de trai, ceea ce înseamnă că Gaddafi se gândea şi la compatrioţii săi, nu doar la el şi la acoliţii săi.
Cum va fi lumea după Gaddafi? Probabil că va exista o perioadă îndelungată de instabilitate, războaie şi sărăcie. Adică, naţiunea libiană va fi până la urmă distrusă. Apropo, vreţi să aflaţi părerile oamenilor de pe forumurile internetului, la moartea la Gaddafi?
Iată o parte din ele:
* Gaddafi a început să-i calce pe nervi pe cei din Noua Ordine Mondială atunci când avea de gând să introducă o monedă bazată pe aur pentru Libia şi Africa. Familia Rothschild şi FMI interzic acest lucru;* Asta nu e o zi de mândrie pentru occidentali sau rebeli, ci o incredibilă zi de ruşine. Am executat un un om nebun şi rău şi am demonstrat că nu suntem mai buni ca el;* Poporul s-a răsculat împotriva bombardamentelor NATO, nu împotriva lui Gaddafi; * O victorie a Noii Ordini Mondiale, mulţumită naţiunilor-păpuşe a Statelor Unite; * Gaddafi, un martir…El avea dreptate spunând că “trebuie să ne eliberăm petrolul din mâinile puterilor coloniale”.
Iar acum sa vedem evenimentul din perspectivele … „oficiale”:
Potrivit unor surse din cadrul CNT, Muammar Gaddafi a murit în ambulanţă, în drum spre spitalul din Misrata. Cadavrul liderului libian este în acest moment la morga spitalului din Misrata. Muammar Gaddafi a murit în urma rănilor suferite în operaţiunea care a condus la capturarea sa, informează surse citate de Al Jazeera. Informaţiile privind moartea fostului dictator libian nu au fost confirmate din surse oficiale. Statele Unite ale Americii vor să-l vadă pe fostul dictator libian Muammar Gaddafi ucis sau capturat, a declarat marţi secretarul de Stat american Hillary Clinton la Tripoli.
Muammar Gaddafi era grav rănit la picioare şi respira cu dificultate în momentul capturării, în oraşul Sirt, anunţau surse libiene citate de ziarul italian Corriere della Sera. Potrivit altor surse citate de presa italiană, liderul libian avea şi răni la craniu.
NATO a anunţat că avioanele Alianţei au atacat joi o coloană de vehicule pro-Kadhafi în apropierea oraşului Sirt.
„Aceste vehicule dotate cu arme efectuau operaţiuni militare şi reprezentau o ameninţare clară la adresa civililor”, a explicat colonelul NATO Roland Lavoie.
Fostul lider libian a fost capturat la Sirt, a anunţat un comandant al trupelor Consiliului Naţional de Tranziţie, informaţia fiind transmisă de presa de la Tripoli.
Televiziunea Libia Liberă a afirmat că Muammar Gaddafi a fost arestat în acelaşi timp cu fiul său, Moutassim, şi cu Mansour Daou (şeful serviciilor de securitate internă) şi Abdallah Senoussi” (şeful serviciilor de informaţii libiene).
Anunţul privind arestările a fost făcut la scurt timp după ce autorităţile de tranziţie libiene au afirmat că sunt pe punctul de a prelua controlul complet asupra oraşului Sirt.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafiz Ghoga, a comunicat că Muammar Gaddafi a murit în confruntările armate care au avut loc joi în oraşul Sirt.
„Putem anunţa că Muammar Gaddafi a fost ucis de forţele revoluţionare”, a precizat Ghoga. „Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi dictaturii. Gaddafi s-a întâlnit cu propriul destin”, a mai spus Ghoga.
Premierul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril, sustine ca fostul dictator a fost impuscat de trupele CNT in timp ce incerca sa fuga, negand ca fostul lider libian ar fi fost victima unui raid al NATO, informeaza CNN.
Ipoteza a fost confirmata si de ministrul libian al Informatiilor, Mahmoud Shammam. „Fortele revolutionare au atacat cladirea in care se ascundea Gaddafi. A fost impuscat in timp ce incerca sa fuga”, a explicat Shammam.
Anterior, surse libiene afirmau ca Muammar ar fi fost ucis intr-un raid aerian al NATO care a vizase o coloana de vehicule in Sirt.
Corpul neinsufletit al lui Muammar Gaddafi este la morga din Misrata, anunta premierul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril, citat de CNN.
„Am asteptat mult timp acest moment”, a declarat Jibril in cursul unei conferinte de presa organizate la Tripoli.
Mii de persoane au iesit pe strazile din Tripoli pentru a celebra vestea mortii fostului dictator care a condus Libia 42 de ani.
Lumea s-a adunat in mai multe zone din capitala libiana, tragand focuri de arma in aer si claxonand de bucurie, dupa anuntul decesului fostului lider libian.
Nici o sursă independentă nu a confirmat moartea dictatorului libian, dar pe Internet circulă deja fotografii cu Muammar Gaddafi ucis.
Statele Unite ale Americii vor să-l vadă pe fostul dictator libian Muammar Gaddafi ucis sau capturat, a declarat marţi secretarul de Stat american Hillary Clinton la Tripoli, apelând la un limbaj mai intransigent decât de obicei în legătură cu acest subiect, scrie nota agen]ia Associated Press, preluat` de Agerpres.

Hillary Clinton a efectuat o vizită-surpriză în capitala libiană, iar cuvintele referitoare la posibilitatea uciderii fostului lider libian au fost rostite în faţa unei adunări de studenţi şi alte categorii de tineri din capitala libiană. Până atunci, SUA evitaseră în general să sugereze că Gaddafi ar trebui ucis, notează agenţia americană. La declanşarea intervenţiei militare din Libia, cu participarea NATO, s-a afirmat, de altfel, că scopul ei nu este uciderea liderului libian, ci încetarea opresiunii impuse de regimul acestuia.
Tot marţi, Hillary Clinton a declarat că SUA sunt mândre că au fost alături de libieni în lupta lor pentru libertate şi vor continua să o facă dacă ei vor continua acest drum, respectându-le suveranitatea şi onorându-le prietenia. Vizita doamnei Clinton a fost prima a unui responsabil american de asemenea rang din 2008.
Muammar Abu Meniar el-Gaddafi s-a născut în deşerul nord-african, în Libia, la sud de Sirte, în 1942. Data exactă a naşterii e subiect de controversă: după  unele surse, s-a născut pe 1 iunie, după altele, într-una dintre zilele lunii septembrie.
Fiul unui beduit sărac şi nomad, Gaddafi a trăit cu familia în cort până la vârsta de 9 ani, când a fost trimis la şcoală. Pe când era elev, Gaddafi a fost ispirat de discursul preşedintelui egiptean Gamal Abdul Nasser şi a devenit un militant naţionalist arab. Încă din gimnaziu, Gaddafi şi-a organizat colegii în grupuri revoluţionare şi a continuat acest lucru la Universitatea din Tripoli, pe care a absolvit-o în 1963.
După facultate, Gaddafi s-a înscris în Academia Militară Libiană, unde a găsit mulţi simpatizanţi ai naţionalismului anti-occidental. La 23 de ani s-a înrolat în armata libiană, iar la 27 de ani punea la punct o minuţioasă lovitură de stat şi îl înlătura de la putere pe regele Idris, pe care îl considera o slugă a Europei Occidentale.
În 1969, la doar 27 de ani, căpitanul Muammar Gaddafi prelua puterea în Libia, în fruntea unui grup de militari. Lovitura de stat s-a petrecut fără vărsare de sânge, în timp ce regele Idris se afla la tratament în Grecia. Ridicat la gradul de colonel, Gaddafi a captat imediat atenţia şi uneori a atras chiar simpatia liderilor străini.http://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed&videoId=world/2011/10/20/am-alleged-gadhafi-photo.cnnhttp://www.newsro123.com/2011/10/moartea-lui-gaddafi-si-ce-se-ascunde-in.html
Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: