Middle East atemporal

februarie 4, 2012

“Se pregăteşte Israelul să atace Iranul?”

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 8:35 am

Washington Post publică un editorial al jurnalistului David Ignatius, cu titlul „Se pregăteşte Israelul să atace Iranul?”.

Jurnalistul citează o declaraţie a secretarului Apărării, Leon Panetta, care spune că „există o posibilitate foarte mare” ca Israelul să atace Iranul în aprilie, mai sau iunie. Atunci, susţin israelienii, Iranul va avea atât de mult uraniu îmbogăţit încât poate începe construcţia unei bombe nucleare, scrie Washington Post.

În acel moment, doar SUA vor avea capacitatea militară de a opri Iranul, susţine Ignatius. „Premierul Benjamin Netanyahu nu vrea ca soarta Israelului să depindă de americani, iar americanii vor acţiona doar când există informaţii clare că Iranul construieşte o bombă. Deocamdată, acestea nu există”, mai scrie jurnalistul.

El susţine că Ministrul Apărării din Israel, Ehud Barak, a semnalat intenţiile de a ataca Iranul, atunci când a anunţat că SUA şi Israel vor colabora pentru un „exerciţiu militar” în luna mai.

Totuşi, se pare că Barack Obama şi Leon Panetta i-ar fi avertizat pe israelieni că SUA s-ar opune unui atac asupra Iranului. „Casa Albă nu s-a decis cum ar reacţiona în cazul unui atac al Israelului, dar administraţia Obama discută deja despre ce efect ar putea avea atacarea Iranului asupra preţului petrolului şi a economiei globale”, scrie Ignatius.

Acesta precizează că poziţia SUA este mai degrabă una defensivă: nu vor ataca Iranul decât dacă acesta loveşte primul. Dar, în acelaşi timp, americanii se obligă, în baza unui angajament vechi de 60 de ani, să-i apere pe israelieni, în caz că sunt atacaţi, mai spune jurnalistul.

Israelul ar urma să bombardeze Iranul timp de cinci zile

Ignatius mai scrie că Israelul ar urma să bombardeze centrala nucleară de la Natanz şi alte ţinte, dar că distrugerile nu vor fi foarte însemnate, fiind nevoie de un nou atac, peste câţiva ani.

Jurnalistul Washington Post susţine că israelienii mizează pe lipsa de reacţie a Iranului în cazul unui atac, pentru că aceasta ar putea însemna izbucnirea unui „război total”.

Conform lui Ignatius, Israelul ar pregăti un război scurt, de maximum cinci zile, după care ONU ar urma să intervină în regiune. De altfel, jurnalistul citează un oficial israelian, care le-ar fi spus americanilor: „Staţi deoparte, lăsaţi-ne pe noi (n.r. să atacăm Iranul)”.

„Oficialii americani văd două posibilităţi de a opri un atac al Israelului: fie să se asigure că programul nuclear al Iranului este strict unul civil, fie să îl ‚desconsidere’, convingându-i pe israelieni că nu este necesară o intervenţie militară”, conchide Ignatius.

 

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: