Middle East atemporal

Aprilie 11, 2012

Scandalul Gunther Grass continuă Die Welt:Guvernul israelian, flexibil ca un buldozer

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 6:03 am
La o săptămână dupa ce Gunter Grass a publicat un poem în care acuza Israelul că ameninţă pacea în Orientul Mijlociu, dezbaterile continuă.

“Grass a inclus multe erori în poemul său, dar asta nu-I discreditează cuvintele. Germania nu este consecventă cu judecata ei asupra lumii (…) Ţara este blocată într-o incertitudine specială când judecăţile sale se aplică Israelului”, scrie Suddeutsche Zeitung, citat într-o revistă a presei germane realizată de Der Spiegel.

Tot mai mulţi politicieni germani consideră exagerată reacţia ministrului de Interne din Israel, Eli Yishai, de a interzice intrarea poetului Gunther Grass în ţară, pentru că a scris că armele nucleare ale Israelului ameninţă pacea Orietului Mijlociu şi pentru că a sugerat că Israelul doreşte să „anihileze” populaţia iraniana. Eli Yishai este membru al unui partid ultraortodox din Israel.

Vicepreşedintele grupului social-democrat din Bundestag numea reacţia Israelului drept „greşită şi contraproductivă”. Copreşedinta verzilor din Bundestag, Renate Kunast, critică şi ea măsura, iar ministrul Sănătăţii din Germania vorbeşte despre o decizie „total excesivă”.

Activiştii pentru pace din Germania au afişat, în timpul unui marş tradiţional de Paşte, următorul banner: „Nu Gunther Grass trebuie să fie criticat public, ci politicienii care continuă să strângă şurubul escaladării în Orientul Mijlociu, împingând Iranul cu spatele la zid, prin sancţiuni economice.”

Germania, o ţară chinuită de „incertitudini speciale” faţă de Israel

“Acest poem a devenit un subiect politic. Guvernul Israelului a reacţionat absurd, declarându-l pe autor persona non grata şi interzicându-i să intre în ţară. Aşa se crează martirii şi miturile. Aşa se alimentează prejudecăţile. Şi tot aşa se formează radicalii care se văd puşi la zid de inamici. Ar fi fost mai inteligent să-l inviţi pe Grass la o dezbatere. Nu ar fi câştigat-o. În alte părţi ale lumii, subtilităţile acestei dezbateri germane nu sunt relatate. Se vorbeşte doar despre povestea unui laureat al Nobelului din Germania care are un trecut în Waffen SS şi care a atacat Israelul, poveste acompaniată de soldaţii cu căşti de oţel ai Wermachtului şi ruine ale bombardamentelor. Este un mod simplist de a relata despre o ţară. Iar demagogia încă funcţionează. Fiecare ţară merita un tratament obiectiv şi corect”, scrie Suddeutsche Zeitung.

“Israelul este singura democraţie din Orientul Mijlociu. Puţine ţări din Occident au o asemenea cultură vie a dezbaterii. În cazul lui Gunther Grass, un asemenea dialog a fost iniţiat şi ar fi putut convinge pe scepticii germani că Israelul este la fel de occidental ca şi Danemarca care are aceeaşi dimensiune geografică. Dar, prin interdicţia de călătorie impusă lui Grass, discuţia publică fost mutată, din păcate, în alt spaţiu”, scrie Die Welt.

“Şi nu aceasta este singura îngrijorare. Comportamentul ministrului israelian de Interne arată cât de puţin sofisticată este actuala conducere. În timp ce multe dintre fostele guverne ale Israelului erau caracterizate de inteligenţă şi înţelepciune, pe lângă curaj şi aptitudini militare, guvernul Netanyahu a arătat că este la fel de flexibil ca un buldozer. Aceasta se aplică şi relaţiilor sale cu America. Pe măsură ce ameninţarea Iranului devine tot mai acută, ne-am dori un nou Yitzhak Rabin, Moshe Dayan sau Abba Eban. Din păcate, asemenea persoane nu se prea văd acum”, scrie cotidianul conservator.

“Israelul nu poate avea încredere nici în SUA”

“Interdicţia impusă lui Grass nu va avea un efect practic. Grass nu a fost de ani de zile în Israel (…) Fiecare german născut înainte de 1928- cu alte cuvinte generaţia războiului-trebuie să aplice pentru viză înainte de a vizita Israelul. Autorităţile vor să se asigure că niciun fost nazist nu va intra în ţară sub acoperirea unui turist inofensiv. Dar acum interdicţia imusa de Yishai nu face decât să arate că mai degrabă actualele cuvinte ale lui Grass decât trecutul său sunt raţiunea interdicţiei”, scrie ziarul de stânga Berliner Zeitung.

“Persistă întrebari. Spre exemplu, dacă relaţia specială a Germaniei cu Israelul-care sub cancelarul Angela Merkel a ajuns la statutul de raţiune de stat- reflectă realitatea din Germania. Grass i-a aprins pe israelieni cu vederea sa despre conflictul din Iran. Dar guvernul de la Ierusalim este alarmat că sondahele de opinie arată că germanii cred, în secret, că Grass are dreptate. Aceasta întăreşte sentimentul neliniştitor că israelienii nu poat avea înceredere decât în ei înşişi şi nici măcar în SUA sau Germania”, mai scrie Berliner Zeitung.
http://www.pesurse.ro/#/2012/4/11/sc…guvernul-.html

__________________
Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: