Middle East atemporal

Noiembrie 15, 2012

RAZBOI in Fasia Gaza intre Israel si Hamas (FOTO+VIDEO)

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 10:19 am

Şeful operaţiunilor militare ale aripii armate a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ahmed Jaabari, a fost ucis miercuri într-un raid israelian în Fâşia Gaza într-o operaţiune chirurgicală care a vizat o maşină la bordul căreia se afla acesta, oficialul fiind declarat “responsabil direct de comiterea mai multor atentate teroriste îndreptate împotriva statului Israel în ultimii ani”. Răspunsul nu a întârziat, trei persoane fiind ucise ca urmare a unui atac palestinian cu rachete asupra oraşului israelian Kiryat Malhai, informează Al Jazeera.

“Israelul a deschis porţile iadului, ucigându-l pe Jaabari! Această agresiune va duce la război”, a anunţat mişcarea Hamas. Poliţia israeliană a ridicat nivelul de alertă la scară naţională, ca urmare a acestor evenimente, scrie Jurnalul Naţional.

Operaţiunea împotriva liderului islamist a fost realizată de armată, împreună cu serviciul de securitate internă Shin Beth şi viza “paralizarea lanţului de comandă şi de control de la conducerea Hamas, precum şi infrastructura sa teroristă”, potrivit comunicatului.

Autorităţile israeliene au mai informat că peste 200 de rachete au fost lansate ca răspuns din Fâşia Gaza joi dimineaţa, 27 fiind interceptate şi distruse înaintea lovirii ţintei.

Pe fondul escaladării conflictului Israelul a interzis accesul jurnaliştilor în Fâşia Gaza. Mai multe proteste împotriva atacului israelian au avut loc în Israel şi Cisiordania, regiune controlată de Fatah, rivalii politici ai Hamasului.

“Generalul”

Jaabari, care şi-a făcut apariţia în public la 18 octombrie 2011, când a fost predat soldatul israelian Gilad Shalit, care a fost ţinut în captivitate de Hamas, s-a alăturat mişcării Hamas în timpul detenţiei sale în Israel, după arestarea în 1982 pentru planificarea de operaţiuni antisioniste. Ahmed Jaabari era cunoscut în Gaza drept “generalul” sau “şeful Statului-Major”. A devenit şeful executiv al aripii armate a Hamas în 2003. A mai fost vizat de tentative de asasinare din partea israelienilor, iar într-un raid al acestora din 2004 fiul său cel mare, fratele său şi mai mulţi verişori au fost ucişi. Joi dimineaţa mii de palestinieni au participat la înmormântarea sa.

Operaţiune de amploare

Armata israeliană a declarat că eliminarea lui Jaabari nu este decât începutul unei operaţiuni militare contra grupurilor armate din Fâşia Gaza. Un nou ciclu de violenţe la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel s-a declanşat în weekend, când şapte palestinieni – patru civili şi trei combatanţi – au fost ucişi, alţi 35 răniţi şi opt israelieni răniţi, dintre care patru soldaţi.

Islamiştii şi-au luat angajamentul de a continua acţiunile pe calea rezistenţei, potrivit unui comunicat al mişcării. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Hamas din Gaza a declarat pentru France Presse că “Israelul este responsabil de aceste crime şi de gravele lor consecinţe”.

SUA rămân principalul aliat al Israelului

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Susan Rice, a susţinut ferm riposta militară a Israelului faţă de atacurile palestinienilor din rândul Hamas, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, organizată miercuri seara la New York, relatează AFP.

“Nimic nu justifică violenţa la care au recurs Hamas şi alte organizaţii teroriste împotriva poporului israelian”, a declarat Rice, în timp ce reprezentanţii ţărilor arabe au cerut Consiliului de Securitate să condamne Israelul.

Egiptul şi alte state arabe au cerut organizarea acestei reuniuni după aproximativ 20 de raiduri israeliene în Fâşia Gaza, scrie ziarul Gândul. Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a afirmat că au fost ucise cel puţin nouă persoane.

“Israelul, ca orice altă naţiune, are dreptul să se apere împotriva unor astfel de atacuri”, a afirmat Rice, apreciind că nimic nu justifică această violenţă. “Le cerem celor care sunt responsabili să înceteze imediat acţiunile laşe”. Potrivit ei, atacurile cu rachete prejudiciază eforturile depuse pentru a pune capăt conflictului din Orientul Mijlociu şi pentru a crea un stat palestinian. “Atacarea Israelului aproape zilnic nu face nimic pentru a ajuta palestinienii din Gaza şi nici nu apropie poporul palestinian de autodeterminare şi independenţă”, a adăugat Rice, care ar putea deveni următorul secretar de Stat american. Sursa:FrontPress.ro

Reclame

1 comentariu »

  1. Sursa:FrontPress.ro

    Comentariu de mihaibeltechi — Noiembrie 15, 2012 @ 10:21 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: