Middle East atemporal

noiembrie 18, 2012

Israel: Operatiunea “Pilonul Apărării”

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 7:06 pm

Răspunzând la o crestere majoră a atacurilor transfrontaliere din Fâsia Gaza, teritoriu aflat sub controlul Hamas, Israelul si-a lansat cea mai mare ofensivă militară de la cea pe care au executat-o in 2009. Hamas a tras de la începutul anului 768 rachete, din care 120 în această săptămână, iar una  dintre ele a distrus o casă în orasul Sderot. Important de mentionat este ca Hamasul doreste in primul rand suspendarea (sau anularea) acordurilor de la Oslo intre Israelieni si Palestinieni, in al doilea rand preluarea conducerii Autoritatii Palestiniene si distrugerea fortei militare si politice a Fatahului. In al treilea rand, doresc recunoastere internationala, libera trecere intre Gaza si Transiordania pentru a putea ameninta Israelul din sud si din est. O reconciliere cu Israelul este imposibila, in nici un fel de circumstante in afara de anihilarea Israelului sau a Hamasului.

Operatiunea “Pilonul Apărării” (Pillar of Defense,  in ebraica numele este biblic – “Amud Anan”, adica acel pilon de nori care i-a condus pe israeliti prin Sinai) declansat acum trei zile,   se află acum  în etapa de uzură reciprocă. Elementul surpriză a fost deja utilizat la maxim si IDF (armata israeliana)  încearcă să zdrobească obiective suplimentare de pe teritoriul palestinian într-un efort de a reduce distantele mai mari ale tirurilor palestiniene, pentru a se asigura că acestea nu vor fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete Fajr si de a reduce în mod semnificativ numărul de rachete Grad, cu o rază de până la 42 km. Un alt obiectiv vizează echipajele de lansatori de rachete înainte sau după lansare.

Organizatiile paramilitare din Fâsia Gaza, considerate de UE si SUA drept teroriste, principalele fiind Hamas si Jihadul Islamic, au învătat lectia lor din operatiunea anterioara (Cast Lead) , ca si cele pe care le-au invatat si Hezbollah în timpul celui de-al doilea război din Liban si le-au pus în aplicare. Ca urmare, aceste formatiuni  reusesc  acum sa traga succesiv zeci de rachete Grad (rachete Katiusa  de 122 de milimetri), desi zeci de aparate de zbor cu echipaj uman ale  IAF  (fortele aeriene israeliene) si drone, precum si observatii sofisticate de la sol si de pe mare incearca sa  zădărnicească lansările.

Echipajele de lansare ale rachetelor apartinand  Hamas-ului si Jihadul Islamic copereaza în conformitate cu un program pre-planificat, prin care gestioneaza lansatoare statice instalate sub sau deasupra solului. Operatorii nu sunt obligati să fie aproape de lansator când o rachetă este trasa deoarece  o pot face de la distantă. În plus, ele sunt ascunse într-un mod care le permite reîncărcarea rapida prin tunele pentru a scăpa înainte ca IDF sa ajunga la locul lansarii.

Un sistem care s-a dovedit a fi de succes este “Cupola de Fier” (Iron Dome – Kipat Barzel), sistem aerian care a reusit pana acum sa anihileze in zbor cam 75% din rachetele trase.  Unul dintre motivele pentru decizia de a amâna operatiunea  a fost faptul ca israelienii au  vrut să facă o a patra (sau a cincea)  baterie  operationala, baterie care ar fi reintregit sistemul la 90% de succes in interceptare. Cu toate acestea, israelienii recunosc  faptul că bateriile nu garantează că 100% din rachete trase în comunitătile lor vor fi contracarate. Sistemul de interceptare dă esalonului politic mână liberă si IDF poate avea rezultate mai eficiente. Rezultatul final  va fi în cele din urmă determinat de asaltul terestru.

Pana la urma succesul operatiunii va fi deteminat nu în functie de realizările militare de pe teren, ci în functie de rezultatul strategic si implicit politic. Toate semnele indică faptul că Israelul si-a stabilit un obiectiv relativ modest: un armistitiu pe termen lung, nu doar in termeni de lansare a rachetelor spre teritoriul ei, dar si în ceea ce priveste activitatea teroristă împotriva IDF de-a lungul gardului de frontiera cu  Gaza.

O altă asteptare de la finalul acestei operatiuni este ca toate gherilele si organizatiile militare si paramilitare din Gaza se vor angaja intr-un armistitiu garantat de Egipt, care acum este sub conducerea “Fratilor Musulmani”. Dacă Hamas refuza un astfel de acord, IDF va lua în considerare lansarea unei ofensive terestre în Gaza. La fel de important pentru Israel este testarea relatiilor si respectarea tratatelor formale si mai putin formale cu Egiptul, dupa rasturnarea regimului Mubarak. Astazi partile au hotarat un armistitiu de cateva ore pentru a da polibilitatea Presedintelui Egiptean sa ajunga in Gaza pentru medieri. Dupa cum se vede armistitiul nu a fost respectat de ambele parti.

Concluzii:

1. Putine sanse de reconciliere intr-un orizont de timp apropiat si chiar mijlociu;
2. Exista o probabilitate sporita de interventie terestra limitata; dar si o posibilitate (mai mica) de o interventie majora asemanatoare cu cea din 2009;
3. Daca Israelul pregateste o operatiune militara impotriva Iranului, probabil ca aceasta (asa cum am mentionat si in trecut) trebuie sa vina numai dupa rezolvarea problemelor din proximitatea apropiata (vezi Hamas-Gaza si Hezbollah);
4. Israelul are nevoie cam de 3 zile sa treaca din pozitiile defensive la cele ofensive si sa elibereze de pe pozitiile anterioare trupele regulate pentru a duce aceasta ofensiva si sa le schimbe pe pozitiile anterioare cu  trupe de rezervisti;
5. In noaptea de sambata spre duminica va fi reintregit sistemul anti-racheta “Cupola de Fier”

Bibliografie note si citate:

Global Security – Hamas Rockets 
Operation Amud Anan: Israel Launches Major Offensive into the Gaza Strip
War of attrition in Gaza

http://politeia.org.ro/editorial-opinii/israel-operatiunea-pilonul-apararii/1432/

 

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: